Steeds vaker zie ik haar gaan. Op de fiets, richting school/vriendinnen/danslessen/chillplekken. ‘Mag ik naar C?’ Ja hoor, geen probleem. ‘Mag ik naar het winkelcentrum?’ Is prima. ‘Hoe laat moet ik thuis zijn?’ 18.00 uur. Ik vind het allemaal goed. Ik vind het zelfs geweldig.
Vooral het gepiep van de tuindeur; het seintje dat aangeeft dat m’n puberdochter weer veilig thuis is. Wanneer ‘Kijk je wel uit?’ en ‘Doe je wel héél voorzichtig?’ uit mijn mond ontsnappen reageert ze alsof ze in een acute staat van tarwe-intolerantie verkeert. ‘Jaahaa! Dat weet ik nu wel, dat hoef je me niet steeds te zeggen hoor, mam, ik ben al dertien!’
Voor elk kind schijnt de puberteit een periode van emotionele incontinentie te zijn, maar dat geldt evengoed voor mij als moeder. Kon ik haar eerst nog eenvoudig beschermen met tafelhoekjes, traphekjes en een ‘baby on board’-veiligheidsbordje, nu moet ik haar laten gaan, op weg naar volwassenheid. Opvoeden is loslaten. Maar je kleine meid de vrije hand geven in een tijdperk van crisis, ISIS, Benno’s en paddo’s, vind ik minstens zo moeilijk als het beklimmen van de Mount Everest. Wanneer ze op de fiets stapt, flitsen er afschuwelijke flarden door mijn hoofd. Dan zie ik haar tegen een motorkap kletteren. Zie ik mannen in ambulancepakken om haar heen terwijl haar fiets meters verderop in de kreukels ligt. Zie ik een man in witte jas voor me die ons onbewogen mededeelt dat ze het niet heeft gered; waarop een tsunami van misselijkheid en chaos me overspoelt en ik van gekkigheid niet weet waar ik met mijn rouw heen moet. Zodra ze naar het meertje vertrekt met vrienden zie ik een verdrinkingsdood voor me of een ouwe viespeuk die naar haar loert. Als ik haar een uurtje alleen thuis laat zie ik brand en inbrekers. Ik wil er niet aan denken, ik wil me geen zorgen maken, maar het gebeurt vanzelf. Over alcohol heb ik het maar even niet.
Er zijn ouders die erop staan achter de schoolbus mee te rijden om er zo zeker van te zijn dat hun zoon veilig aankomt in Artis. Geplande schoolreisjes naar zee voor een klas vijfjarigen, gaan niet door omdat twee ouders zich daar zorgen over maken. Zover wil ik niet gaan. En dit gevoel is natuurlijk ook normaal; ik moet de eerste ouders nog ontmoeten die zich nooit ergens om bekommeren, bij wie nimmer het zweet uitbreekt.
Gelukkig is m’n kleine grote meid steevast op het afgesproken tijdstip thuis. Afkloppen. En dat ook nog eens zonder een schrammetje (nou ja, op die ene keer na dan). Afkloppen. Tot nu toe kabbelt ze rustig door haar puberperiode heen en met elke keer dat ze heelhuids thuiskomt ebt mijn bezorgdheid naar een gezonder niveau. Me op voorhand druk maken heeft geen zin, prent ik mezelf in. Integendeel: van altijd maar het handje vast blijven houden leert een kind helemaal niets en wordt het gevaar daarbuiten alleen maar groter. Prent ik mezelf in. Groot worden gebeurt met vallen en opstaan, hoe cliché dat ook mag zijn. Door niet overal de controle over te nemen, krijgt ze meer controle over zichzelf. Door haar los te laten geef ik haar vertrouwen; in haar, maar bovenal in mezelf. Ja. Het gaat me lukken, dat loslaten. Steeds een beetje meer, stapje voor stapje. Héél voorzichtig.
© Yvonne van der Wal
Mike van der Schoot zegt
Ik heb er geen eigen ervaring mee maar ik denk dat ik mij dit wel kan voorstellen. Desalwelteplus denk ik dat je het wel goed doet. Dat ze niets leert als je haar haar handje vasthoudt is niet alleen iets wat je jezelf inprent, dat is in mijn ogen ook zo. Ze leert door te doen en dat ze in dat proces soms fouten maakt is iets waar je je op moet voorbereiden.
Ouders die achter een schoolbus aan naar Artis rijden geeft aan hoe overspannen onze samenleving inmiddels is.
Yvonne zegt
Inderdaad, overbescherming maakt meer kapot dan je lief is. 🙂
Frederike zegt
Zoooooo herkenbaar!!! Ik kom over een tijdje alle tips en adviezen nog even lezen… 😉
Yvonne van der Wal zegt
Als er van mij tenminste iets te leren valt? 😉
Gon Salomons zegt
Heel mooi en leuk geschreven hoor .
Petra zegt
Erg herkenbaar! Ik heb een dochter van bijna 14! Wil graag naar een frisfeest, chilt graag ook met de jongen waar ze verliefd op is en idd die visioenen dat ze ergens overreden wordt is herkenbaar. Toch laat ik haar gaan, heb vertrouwen, maar dat is niet makkelijk soms. Aangezien mijn dochter een behoorlijk warhoofdje is en soms ook niet altijd even eerlijk. Ach, het blijft een uitdaging!
Yvonne zegt
Dank voor je reactie Petra!
Kim zegt
Hoewel mijn zoon nog maar 3.5 is, heb ik ook al een paar lessen in loslaten achter de rug. Het zal nog wat worden de komende jaren.
Yvonne van der Wal zegt
Bedankt voor je reactie! Ja, eigenlijk zit je altijd in een bepaalde staat van angst. Als je zwanger bent, hoop je dat het kindje gezond ter wereld komt. En zo ja, dan hoop je dat het niets overkomt. Dat gevoel houd je altijd, hoe oud of jong ze ook zijn. 🙂
Kiss & Make-up zegt
Als kind en tiener sta je hier niet bij stil, maar nu ik ouder ben besef ik beter hoe die periode voor mij ouders moet geweest zijn. Heel interessant om jouw visie te lezen.
Yvonne zegt
Dank je wel!
Marianne zegt
Zéér herkenbaar!
Mijn eigen kinderen zijn inmiddels al een tijdje volwassen, maar ik kan mij de zorgen nog herinneren als de dag van gisteren. 😉
Yvonne van der Wal zegt
Hi Marianne! Ik dacht dat die zorgen altijd zouden blijven, maar als ik het goed begrijp wordt dat dus wel minder? 😉
Marianne zegt
Wanneer je kinderen de deur uitgaan, Yvonne, wordt het inderdaad minder. Simpelweg omdat je dan niet meer onmiddellijk op de hoogte bent van alles wat ze doen en wat hen overkomt. Maar écht helemaal over gaat het nooit, vrees ik. 😉
Hetty zegt
Mag ik met jullie ruilen? Ik heb een verstandelijk gehandicapte zoon van 29, die het ‘niveau’ heeft (en altijd zal houden) van een kind van 2 jaar. Maar hij praat ‘als brugman’ en wordt daardoor altijd overschat.
Ik snap jullie zorgen, echt waar, want die zorgen deel ik ook, maar dan voor de rest van zijn en mijn leven….
Yvonne van der Wal zegt
Beste Hetty, ik begrijp je gevoel…Als je in zo’n situatie zit zul je altijd blijven zorgen, dan had je maar wat graag zelf willen (kunnen) loslaten. Sterkte!
Hetty zegt
Dank je Yvonne! Fijn dat je het begrijpt.
En succes met loslaten, maar vooral ook genieten, want voor je het weet is het voorbij.
groetjes, Hetty