Die Dokter Corrie. Ze maakt heel wat tongen los, en voor sommige ouders doet ze dat net iets te letterlijk. Maar liefst 8000 handtekeningen zijn gezet om het tv-programma acuut van de buis te halen. Een programma dat elke vrijdagochtend via een aantal scholen op een gezonde en luchtige manier seksuele voorlichting biedt aan kinderen uit groep 7/8, oftewel aan 10-, 11- en 12-jarigen.
De reden? Dokter Corrie vinden ze te plat, te ordinair en ze zijn van mening dat Dokter Corrie van seks iets belachelijks maakt. Deze ouders vinden dat seksuele voorlichting uitsluitend aan de ouders is en dat scholen zich daar niet mee moeten bemoeien. Op zich is daar natuurlijk wel iets voor te zeggen. Seksuele voorlichting is inderdaad in de eerste plaats aan de ouders. Het punt is alleen dat het daar nogal eens aan schort. Vaak uit naïviteit, dikwijls uit gêne en menigmaal om religieuze redenen. Basisscholen zijn sinds december 2012 daarom verplicht om onder schooltijd aandacht te besteden aan seksuele vorming.
‘Ouders onderschatten seksleven kind,’ kopte de NOS op haar site in augustus 2013. Ouders weten vaak niet hoe seksueel actief hun kind is. Ook praten ze thuis nauwelijks over seks. Dat blijkt uit een onderzoek van het tijdschrift J/M voor Ouders. Vooral met kinderen onder de tien jaar wordt nauwelijks over seks gepraat. Dat is een gemiste kans, schrijft J/M voor Ouders, omdat het in de puberteit lastiger wordt om er met kinderen over te praten. Het tijdschrift sprak met bijna 700 ouders; die weten vaak niet wat hun kind allemaal doet. Zo denkt 53 procent van de ouders met een kind van 16 jaar dat hun kind wel eens heeft getongzoend. In werkelijkheid ligt het percentage 16-jarigen dat dat heeft gedaan op 83. Verder denkt 16 procent van de ouders met een kind van zestien dat hun kind seks heeft gehad, terwijl van de 16-jarigen zelf 43 procent zegt dat ze met iemand naar bed zijn geweest.
Uit het onderzoek blijkt ook dat 76 procent van de ouders vindt dat kinderen veel te jong met seks bezig zijn. Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, startte daarom een campagne om seksuele openheid te stimuleren. De campagne ‘Seks is leuk! Zullen we erover praten?’ staat los van het onderzoek door het tijdschrift J/M voor Ouders. De politieke organisatie maakt zich zorgen over het condoomgebruik onder jongeren en over de aanhoudende discriminatie van homo’s, lesbiennes en transseksuelen. Zo zou maar 54 procent van de jongeren altijd een condoom gebruiken, zegt Dwars (oftewel: zo’n 1 op de 2 jongeren heeft regelmatig onveilige seks!). Met de campagne hoopt Dwars te bereiken dat er bijvoorbeeld op scholen meer gepraat wordt over seksualiteit. (Bron: nos.nl)
Ik kan bovenstaande alleen maar beamen. Bravo voor Dwars, chapeau voor Dokter Corrie. Kinderen zijn denk ik niet zozeer veel te jong met seks bezig, maar ouders zijn vaak veel te laat bezig met seksuele voorlichting. Te veel jongeren hebben onveilige seks omdat ze het niet vanuit huis meekrijgen, met als gevolg ongewenste (tiener)zwangerschappen, ziekmakende soa’s en veel te jonge aanstaande moeders die hun zwangerschap verborgen houden voor familie, en het arme kind vervolgens in paniek in een vuilniszak dumpen. Er zijn zelfs jongeren die denken dat je geen soa op kunt lopen als je jezelf nadien goed wast. Dat idee alleen al vind ik angstwekkender dan sekslessen op tv. Feit: kinderen die voldoende zijn voorgelicht beginnen later aan seks dan kinderen die niet zijn voorgelicht. Feit: kinderen die hier veel over praten, zijn later weerbaarder tegen seksuele intimidatie.
Ik weet nog dat ik op 23-jarige leeftijd (!) en net vrijgezel, bij een benzinestation om condooms vroeg. ‘Yvonne! Nou ja zeg, dat vráág je toch niet?’ tetterde een vriendinnetje dat naast me stond met rode konen. Verbaasd keek ik haar aan. Pardon? Waarom zou je je in vredesnaam moeten schamen voor het aanschaffen van voorbehoedsmiddelen? Je zou je juist moeten schamen als je dat níet doet.
‘Het is ook niet dat ik tégen seksuele voorlichting ben,’ zeggen sommige ouders, ‘maar ik vind seksles voor een kind van tien jaar nog te vroeg.’ En daar zit ‘m het probleem. Wat jij als ouder te vroeg vindt, kan voor een kind al te laat zijn. Laten we alsjeblieft niet bekrompen gaan doen over iets dat volstrekt normaal is en laten we de seksuele ontwikkeling van kinderen niet onderschatten. Als kinderen al een verkeerd beeld krijgen van seks, dan is dat omdat er ouders zijn die doen alsof het iets raars is. De filmpjes van Dokter Corrie zijn niet plastisch, maar realistisch. Het wordt verteld zoals het is en met een woord als ‘piemel’ is niets mis. De wijze waarop kun je stom of belachelijk vinden, maar ik vind het belachelijk dat ouders in geen velden of wegen te bekennen zijn als het gaat om beelden van bloed, moord en oorlog midden op de dag, of dat ze hun 10-jarigen met 18+-games laten spelen, maar wel moord en brand schreeuwen als Dokter Corrie 11-jarigen adviseert om condooms te gebruiken zodra ze ooit aan seks (willen) beginnen. Júist in een breezersletjes-tijdperk waarin seks overal is, is seksuele kennisgeving op school hard nodig.
‘Wat een verschrikking die Dokter Corrie. En wat een verschrikking dat De Wereld Draait Door aan kinderen gaat vragen wat zij ervan vinden,’ twitterde iemand in zijn tijdlijn. Het is pas een verschrikking dat ouders hier zo kortzichtig over doen. Het gaat hier per slot van rekening niet om een scène uit de horrorfilm Saw of hardcore porno. Dat ze hun hoofd liever in het zand steken, dan dat ze bijtijds energie steken in de seksuele opvoeding van hun kroost. Juist dit soort ouders maakt van seks iets belachelijks, niet een programma dat vertelt dat je niet op internet naar filmpjes voor volwassenen moet gaan kijken. Of dat het niet erg respectvol is om een verkering te beëindigen via Facebook. Want ook dáár gaat Dokter Corrie over. Niet alleen maar over de technische kant van seks; het gaat daarnaast over menstruaties, relaties, gevoelens en hoe je daar op een gezonde manier mee om kunt gaan. ‘Seksuele voorlichting gaat immers niet alleen maar over de uitleg hoe een zwangerschap ontstaat en voorkomen kan worden,’ zegt ook Sanderijn van der Doef, psychologe en seksuologe gespecialiseerd in de seksuele ontwikkeling van kinderen. ‘Seksuele voorlichting gaat ook over gevoelens, het verschil tussen liefde en seks, normen en waarden, en ‘omgaan met elkaar’.’
Ja ouder(s), ook jouw popje ligt ooit een keer tussen de lakens. Veel eerder dan je ooit zult vermoeden. Wen er maar aan. Als ze daar eenmaal aan toe zijn, dan doen ze het toch wel, met of zonder jouw medeweten, met of zonder de adviezen van Dokter Corrie. En ik prefereer mét. Heus, van de lessen van Dokter Corrie lopen ze echt geen trauma op. Een kind kan beter nét iets te vroeg deze informatieve filmpjes door de strot geduwd krijgen, dan veel te vroeg zwanger raken of soa’s oplopen, omdat het ouders heeft bij wie seks (te lang) onbespreekbaar is.
© Yvonne van der Wal
Jan Weeber zegt
Hi Yvonne, niet geheel toevallig schreef ik er ook over: https://www.210th.com/blogs/blog/seksuele-opvoeding
Groeten! Jan